FOTO-IMPRESSIE

UIT PRIVACY OVERWEGINGEN WORDEN ER GEEN FOTO’S GEPLAATST VAN DE BIJEENKOMSTEN EN HET INLOOPSPREEKUUR.

 • COC SONGFESTIVAL EDITIE 2018

Ontzettend trots en heel veel respect voor “onze” Martin die vijfde werd (van de 13!), maar voor ons met stip op !!! Met onderstaande tekst werd hij voorgesteld op de website van het COC Songfestival.     Martin, namens het bestuur van de stichting DANK JE WEL!!! Wij vonden het FANTASTISCH!

LHBT Emmen | Martin Rhebergen | ”Sex, Nee Dankjewel” | Tekst & Muziek: Martin Rhebergen

LHBT Emmen doet dit jaar voor het eerst mee met het COC Songfestival. De groep is twee jaar geleden opgericht en organiseert maandelijks bijeenkomsten voor LHBT-ers in Emmen en wijde omgeving. Voor nu zijn ze apetrots op de inzending voor het COC-Songfestival wat wel heel erg hoog op het verlanglijstje stond!

Martin Rhebergen is 56 jaar en deeltijd-Drent van geboorte. Hij identificeert zich als zoeker, dichter, speler, tobber, verteller, zwoeger, ketter, monnik, liefhebber, vinder, aseksuele homoman, verrekijker, dromer, burger, weter, dwaler, holenbroeder, eenling, twijfelaar en meer. Ook treedt hij sporadisch sinds jaar en dag op in kleine en besloten kring. Hij droomt van een eenvoudig leven onder de zon en weet nog niet wat hij later worden wil. Misschien wel liedjeszanger.

Het lied Seks Nee Dank Je Wel stelt zowel de problemen als de mogelijkheden aan de orde tegenover welke een willekeurig individueel lid van de LHBTQIAP+ -community zich geplaatst ziet ten aanzien van seksualiteit, intimiteit, verlangen en distantiëring. Vanuit een verkennende omschrijving van de persoonlijke en algemene thematiek komt het individu steeds meer tot een eigen visie, waarover hij vervolgens communiceert met de omgeving in het algemeen en zijn geliefde in het bijzonder. Duidelijke standpunten worden hierbij niet geschuwd. Ratada tada tada tadaadada tadada PAM PAM heeft al menig fel debat ontketend.

 • Op 2 juni 2018 organiseerde AKE (Amateur Kunstenaars Emmen) hun jaarlijkse kunstmarkt met als thema regenboogkleuren en zodoende werden wij uitgenodigd om aanwezig te zijn met een infokraam. We hebben waarschijnlijk een neus voor slecht weer, want ook deze dag was het fris en motregende het, maar was toch een super geslaagde dag!

Via AKE maakten we kennis met Anneke Bloema. Zij maakte de foto serie van Gerben naar Carry Sleehak en de serie mag met ons mee op tour en zo ook naar de kunstmarkt.

 

De dromenvanger werd verkocht deze dag en van de opbrengst is €20 euro in het minimapotje gegaan. Trots en blij hebben
we die dag de markt afgesloten 🙂

 

 • Op IDAHOT 2018 stonden we in de bibliotheek met een thematafel. Het was helaas koud die dag en dus was het ook rustig in de bieb, maar we hebben toch leuke gesprekken gehad. 

 

 • Ons netwerk wordt flink uitgebreid. Gesprekken met TNN, COC Zwolle en COC Groningen/Drenthe werpen vruchten af en samen met COC Groningen Drenthe leggen we een krans op 4 mei bij het monument in Emmen.

 

 • Ondertussen wordt LHBT Emmen actiever en wordt op 9 januari 2018 de akte ondertekend bij de notaris om een stichting te worden.

 

 • In juli 2017 tekent ook de laatste gemeente van Drenthe voor regenboogstad en is Drenthe officieel de eerste regenboogprovincie.
  Drenthe organiseert de eerste culturele regenboogweek in de week van 11 oktober, coming out day en in opdracht van Drenthe maakt Reinout Hellenthal de prachtige, bij de keel grijpende korte film Anders. Deze ging op 11 oktober 2018 in première bij de bioscoop in Emmen, maar ‘s morgens werd eerst ‘onze’ Bea in het zonnetje gezet. Zij kreeg deze dag haar nieuwe rijbewijs en paspoort na haar naam-en geslachtswijziging in de burgerlijke stand.

Bea krijgt haar papieren onder veel belangstelling en een uitgebreid krantenartikel in het dagblad van het Noorden leverden leuke en lieve reacties op aan haar adres.

 

 • De recensies over de film Anders waren overweldigend. Wij als stichting, de gemeente Emmen en de provincie Drenthe zijn trots op wat de filmmaker en zijn crew hebben neergezet. Het volgende stuk staat op de site van RTV Drenthe:

“EMMEN – De zaal met vierhonderd genodigden was stil na afloop van het zien van de korte film Anders, van de Assense filmmaker Reinout Hellenthal.

De film is gemaakt in opdracht van de provincie Drenthe om de acceptatie te verbeteren van lhbt’ers: lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. De korte film ging gisteravond in Kinepolis in Emmen in première. 

“Ik vond het prachtig, je zult er maar mee worstelen”, was een reactie na afloop. “Mooi, heel boeiend en goed te gebruiken bij voorlichting”, is nog een reactie.

Opdrachtgever Provincie Drenthe is blij met het resultaat. “Ik vind het indrukwekkend. Je kijkt eigenlijk ademloos. Ik denk dat we als Drenthe vooruit lopen door deze film ter beschikking te stellen. We willen graag het onderwerp onder de aandacht brengen en deze film kan daarbij helpen”, zegt gedeputeerde Henk Jumelet.

Wethouder Jan Bos vindt na afloop van het zien van de film dat er voor de gemeente nog een hele opgave ligt om mensen te ondersteunen die anders zijn, “Daar gaan wij de schouders onder zetten”, aldus Bos.

Internationale bodem
De film gaat ook internationaal. Henk Nijmeijer, Statenlid van Groen Links, gaat binnenkort naar een internationale bijeenkomst voor lhbt’ers: “Ik ga naar het zogeheten ILGA congres in Warschau en daar mag ik deze film promoten. Ik hoop dat deze film daar ook warm wordt onthaald en dat we een internationale bodem kunnen slaan”, aldus Nijmeijer.

Regisseur Reinout Hellenthal zegt na afloop: “Ik hoorde dat mensen aangeslagen waren, of een traan lieten, of emotioneel werden. Dat beklemmende, die stilte, dat is wat ik had gehoopt. Maar ik had niet durven dromen dat het zo’n impact had op het publiek van vierhonderd mensen.”

 • Op IDAHOT 2017 wordt voor het eerst de regenboogvlag gehesen door de wethouder Jan Bos.
De Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie, jaarlijks op 17 mei, is een dag waarop LHBT-organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Ook in Emmen werd met die reden de regenboogvlag gehesen.

 

 

 • September 2016

Emmen roept zichzelf uit als regenboogstad en de stichting LHBT Emmen begint rond deze tijd ook, niet wetende dat de gemeente hier mee bezig was, maar wel een mooi toeval wat zeer positief is voor onze gemeenschap. Het balletje komt aan het rollen en de gemeente staat open voor een LHBT-beleid. Maandelijkse vergaderingen met een beleidsmedewerker van de gemeente Emmen resulteren in een Startdocument die op IDAHOT 2017 wordt overhandigt.

                                   Bea Smit en wethouder Jan Bos.

Onderstaand stukje stond in de krant:

“Startdocument

De kerngroep overhandigt die dag om 19.00 uur het startdocument aan Jan Bos. De twee raadsleden die de motie in september vorig jaar mede hebben ingediend, Paulien Mellema (CDA) en Guido Rink (PvdA), zijn er woensdagavond bij en beschikbaar voor het beantwoorden van vragen. In het startdocument vertelt de kerngroep wat de status is van regenbooggemeente Emmen.”